Składniki:
500g zielonej fasolki,
2 łyżki ziaren białego sezamy,
utarty 6cm kawałek świeżego imbiru,
1łyżka sosu sojowego,
1łyżka mirini –słodkiego wina ryżowego,może być zastąpione przez słodkie cherry,
3 łyżeczki cukru,
1łyżeczka ziaren sezamu dodatkowo
Ugotować fasolkę w lekko osolonej wodzie ok 5min albo do miękkości. Odcedzić i wrzucić do wody z lodem. Odcedzić i odłożć. Prażyć ziarna sezamu na patelni bez oleju, na średnim ogniu, potrząsając nieustannie patelnią. Po ok 5 min ziarna powinny się zezłocić. Utrzeć je w mozdzieżu na masę. Dodać do masy imbir, sos sojowy, mirini (cherry) i cukier. Mieszać aż cukier się rozpuści. Polać sosem fasolkę i posypać pozostałymi ziarnami sezamu, można podawać odrazu, doskonale smakuje też fasolka marynowana w sosie przez całą noc.
No comments:
Post a Comment