250g mąki,
2łyżeczki proszku do pieczenia,
0,5 łyżeczki sody,
2 łyżki kakao,
175g cukru pudru,
150g czekoladowych guziczków,bądz pokruszona tabliczka czekolady,
250ml mleka, 90ml oleju roślinnego,
1 duże jajo,
1 łyżeczka esencji waniliowej;
Opcjonalnie: siekane orzechy, biała czekolada, czarne jagody, kandyzowana skórka z cytryny/ pomarańczy
Rozgrzać piekarnik do 200C. W formie na muffinki ułożyć papierowe osłonki. Połączyć wszystkie sypkie składniki w jednej misce, w drugiej wszystkie płynne składniki. Wlać płynne składniki do sypkich i wymieszać drewnianą łyżką, bądź rękami (mój ulubiony sposób, dla mnie to powrót do słodkiego dzieciństwa, dla muffinków dawka miłości, równie niezbędnej co proszek do pieczenia) Przy tym pamiętać trzeba że muffinki nie lubią długiego mieszania, parę zwinnych mieszów wystarczy, tak by wszystko przykleiło się do wszystkiego i ani sekundy dłużej. Później pozostaje palce lizać... Masa będzie miała konsystencje dość płynną. Wlewamy więc do papierowych osłonek, posypujemy dodatkowo czekoladowymi guziczkami i pieczemy ok 20 min, lub do czasu gdy muffinki wyrosną.
Białe muffinki, równie proste. Rezygnujemy z kakao, mleczną czekoladę można zastąpić białą. Pomarańczowe/cytrynowe muffinki. Zamiast esencji waniliowej dodajemy odpowiednio esencje pomarańczową bądź cytrynową. Pyszne z białą czekoladą i kandyzowaną skórką pomarańczy/cytryny. Do muffinków doskonale pasują też siekane orzechy, migdały, czarne jagody, M&Msy ;)
No comments:
Post a Comment