Składniki:
80g pokruszonej bezy,
150g truskawek pokrojonych na ćwiartki,
150g malin,
cukier puder,
240ml gęstej śmietany kremówki,
Krem cukierniczy:
150ml mleka,
100ml gęstej śmietany kremówki,
20g mąki,
15 gramów mąki kukurydzianej,
3 żółtka,
40g cukru,
kawałeczek laski wanili.
Dla przyrządzenia kremu cukierniczego. Podgrzać mleko i śmietanę wraz z laską wanilli w garnku z grubym dnem aż do momentu tuż przed zagotowaniem. Odstawić. Ubić żółtka z cukrem w dużej misce i przesiewając dodać mąke i mąke kukurydzianą. Zamieszać. Wlać odrobinkę gorącego mleka ze śmietaną cały czas miksując. Następnie wlewać stopniowo resztę. Przelać wszystko z powrotem do garnka i podgrzewać naśrednim ogniu, mieszając łyżką, ok 3-5 min aż krem zgęstnieje i zrobi się gładki. Nie zagotować! Przenieść z powrotem do miski i ochłodzić w tempwaturze pokojowej.
Zmiksować 50g truskawek i 50g malin z cukrem pudrem, tak żeby powstał słodki sos.
Następną część często pomijam, jako że uważam krem cukierniczy jest sam w sobie wystarczająco przepyszny i zwykle też nie chce mi się babrać z dodatkową (kaloryczną) śmietaną. Należy zmiksować śmietanę z 1 łyżką cukru pudru na sztywno i połączyć z kremem cukierniczym w proporcjach 0.75 śmietany na 0,25 kremu cukierniczego.
Na dnie kieliszków do wina ułożyć troszkę truskawek i malin, posypać odrobina bezy, polać odrobina kremu i następnie sosu z truskawek, warstwy powtarzać. Wierzch udekorować truskawkami i malinami. Schłodzić w lodówce. Doskonale smakuje samodzielnie, ale też z gałką lodów wanilowych posypanych tartą czekoladą.
No comments:
Post a Comment