[250g filetu z łososia,
ok 100g (najlepiej świeżego) zielonego makaronu tagliatelle verdi, bądź zwykłego tagliatelle,
ok 1 kubka zielonego groszku, może być mrożony,
0,5 kubka śmietany,
3 łyżki tartego parmezanu,
ok 4 perełki mozzarelli,
gotowy sos carbonara np ‘Dolmio’(1 kubeczek),
sól,
świeżo mielony pieprz,
100ml sosu sojowego,
1 zielona cebulka,
1 łyżka soku z cytruny,
1 łyżka oliwyz oliwek bądź oleju
Do przygotowania marynaty do łososia drobno siekamy cebulke, dodajemy sos sojowy, sok cytryny, szczypte soli i pieprzu do smaku, kąpiemy łososia w miksturze i zostawiamy w lodówce na min 30 min
Do przygotowania sosu, wlewamy do garnkagotowy sos carbonara, śmietanę, parmezan mozzaelle, podgrzewamy na niewielkim ogniu, aż sery się roztopią, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Zamarynowanego łososia grilujemy lub pieczemy w piekarniku ok 10-15min w 200C. Gotujemy wodę na makaron z dodatkiem soli i łyżeczki oliwy/oleju. Wrzucamy makaron. Po 2 min dorzucamy groszek i gotujemy jeszcze 3min. Odcedzamy i układamy na talerzu polewając sosem, na wierzchu układamy kawałki łososia i posypujemy posiekaną zieloną cebulką. Czasem dorzucam jeszcze mini pomidorki do twarzystwa kolrystyczno-smakowego.
No comments:
Post a Comment