Friday, 18 June 2010

Tarta z kremem waniliowym i malinami

Krem:

2 duże jajka, 3 żółtka

125 g mielonego cukru/cukru pudru

2 łyżki mąki kukurydzianej

600 ml słodkiej gęstej śmietany

120 g świeżych malin

Laska wanilii, lub ekstrakt waniliowy

Ciasto:

100g niesolonego masła

100g mielonego cukru/cukru pudru

3 żółtka z dużych jaj

200g mąki

Szczypta soli


Ciasto:

Ubijamy masło z cukrem, nastepnie mieszając stopniowo dodajemy żółtka. Na końcu wsypujemy mąke i cukier i urabiamy aż z ciasta będzie można uformować kulkę. Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na min 10 min.

Piekarnik rozgrzewamy do 200C (180C z termoobiegiem). Na oprószonej mąką powierzchni rozwałkowujemy ciasto na grubość ok 3mm. Delikatnie przenosimy ciasto do formy na tartę (o głębokości 3 cm i średnicy 23 cm) obcinamy nadmiar ciasta i ewentualne pęknięcia i dziurki zalepiamy pozostałym ciastem. Następnie ciasto nakłówamy widelcem, by podczas pieczenia powietrze miało gdzie uciec. Przykrywamy ciasto papierem do pieczenia na który wysypujemy ryż. Pieczemy przez 10 min, po czym wyjmujemy z piekarnika i usuwamy ryż i papier. Pieczemy kolejne 5 min by ciasto skruszało i nabrało złotego koloru.

Krem:

W dużej misie ubijamy jajka, białka, cukier, nasiona z laski wanilli i mąkę kukurydzianą. W garnku podgrzewamy śmietankę aż do momentu tuż przed zagotowaniem. Gorącą śmietanę dodajemy malutkimi porcjami do ubitych jajek. Gdy całość bedzie wymieszana, wlewamy spowrotem do garnka i podgrzewamy aż zacznie gęstnieć , krem powinien mieć  konsystencje trochę gęstszą od budyniu.

Zmniejszamy temperature piekarnika do 180C.  Krem wylewamy na ciasto dodajemy maliny (kilka zostawiamy do udekorowania) i wyrównujemy powierzchnię. Pieczemy przez ok 25-30 min, aż krem lekko stężeje.

Zostawiamy do wystygnięcie. Tartę można podawać w temperaturze pokojowej lub schłodzoną w lodówce.

Monday, 10 May 2010

Placuszki owsiane (Dieta Dukana)

Składniki:

1 jajko

3 duże łyżki gęstego jogurtu greckiego (kefiru lub odtłuszczonego serka homogenizowanego)

Kilka łyżek otrębów owsianych (ok 8)

0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Oliwa z oliwek

Wersja słodka:

Łyżeczka cynamonu

Starte jabłko

6 łyżeczek słodzika w proszku

Wersja  spicy:

Sól i pieprz do smaku

Drobno posiekana zielona cebulka lub szczypiorek

Opcjonalnie: 2 łyżki startego parmezanu lub drobno pokrojony plaster dowolnego sera, siekane papryczki, pomidorki, grzybki, przyprawy jak papryka w proszku, zioła itp.

Z  tej ilości składników wychodzi ok. 6 placuszków. Zwykle wiec  przygotowuje podwójną ilość. Jajka mieszamy z serkiem w dużej misce dodajemy otręby, tak by ciasto nie było zbyt suche i gęste.  Dodajemy wybrane przyprawy i ponownie mieszamy.


Na patelni rozsmarowujemy odrobinę oliwy. Smażymy placuszki na średnim ogniu ok 2 min z każdej strony. Wersja pikantna doskonale zastępuje chlebek. Najchętniej  wcinamy z plasterkiem wędzonego łososia i cebulką.

Sunday, 9 May 2010

Srodziemnomorska salatka z serem halloumi

Sałatka powstała pewnego leniwego, acz natchnionego sobotniego popołudnia jako mix dwóch przepisów i szczypty inwencji własnej.


W rolach głównych:

225g sera halloumi (bądź dwa razy tyle... )

1 mała czerwona cebula

1 żółta papryka

Spora garść czarnych oliwek

1 średnia oberżyna

1 duża cukinia

3-4 ząbki czosnku vanilla

1 łyżeczka suszonego oregano,

250g pomidorków koktajlowych (pomodorino)

 300g  tortelloni nadziewanego kilkoma serami (np. edam, ricotta, emmentaler,  grana padano, gorgonzola)

Oliwa z oliwek

Kilka gałązek świeżej bazylii do przybrania

Sól

Opcjonalnie: 1 łyżka soku z cytryny i łyżeczka startej skórki cytrynowej


Oberżyne  kroimy na krążki, krążki kroimy na ćwiartki, układamy warstami w żaroodpornym naczyniu razem z pomidorkami posypujemy świeżo zmieloną solą, oregano i polewamy odrbiną oliwy. Skrapiamy sokiem z cytryny. Dodajemy ząbki czosnku, wystarczy je tylko zmiażdżyć nie trzeba obierać łupinek.  Pieczemy w 200C ok 20-30 min, bądź do czasu gdy oberżyna będzie miękka a pomidorki popękają.

Cukinie kroimy na skośne talaki , z papryki usuwamy gniazdo nasienne, i kroimy na długie paski, cebulkę na ćwiartki. Wszystko lekko opruszamy solą i grilujemy bądź pieczemy wszystko ok 10-15 min.Halloumi kroimy na 1 cm kawałki i smażymy na patelni z niewielką ilością oliwy aż nabierze  złotego koloru. (Ok. 1 min z każdej strony).Gotujemy tortelloni wg przepisu. Zwykle wrzuca sie je na 3-4 min na osoloną wode z kroplą oliwy. Odsączamy.

Wszystkie składniki łączymy na dużym półmisku, dodajemy oliwki i przybieramy listkami bazylii. Skrapiamy łyżką oliwy. Pyszne na ciepło i na zimno, świetnie się sprawdza jako danie obiadowe, czy dodatek. Z podanej ilości składników wychodzi spora porcja na ok. 4 osoby. Bon appetit!

Friday, 7 May 2010

Poledwiczka wieprzowa ze szpinakiem (potrawa Koreanska)

...czyli, żegnaj świnko! przyjemności naszej krzynko... :)

Świnka, poczciwe zwierzątko, ponoć mądrzejsze niż pies i charakterniejsze niż kot . Lubimy sobie od czasu do czasu  pokontemplować  arkana tego bogatego wieprzowego wnętrza. Ostatnimi czasy pochyliliśmy się z uwagą nad fenomenem polędwiczki (przyżądzonej na sposób koreański).  Zgłębianie poszło jak po maśle, w mgnieniu oka dobrnęliśmy do sedna (i jednocześnie do końca talerza).  Wysysając sztućce  postanowiliśmy przyznać  tejże części wnętrza świnki oceny celujące.

Występują:

1 łyżeczka ziaren sezamu

400g liści szpinaku

2 ząbki czosnku, pokrojonego na bardzo cienkie plasterki

3 zielone cebulki,  posiekane

0,5 łyżeczki pieprzu kajeńskiego

300 g polędwiczki wieprzowej, pociętej na grube paski

2 łyżki oleju

2 łyżeczki oleju sezamowego

2 łyżki sosu sojowego

2 łyżeczki cukru

 

Sezam prażymy na średnim ogniu, na ‘suchej’ patelni, potrząsając ją nieustannie, 3- 4min. kiedy ziarenka się zezłocą szybko zdejmujemy je z ognia.  Płukamy szpinak, jesli trzeba usuwamy twarde ogonki liści. Czosnek, cebulkę, pieprz kajeński i polędwicę łączymy w misce (Czasem obok polędwicy dorzucam tez dużą garść boczniaków lub innych grzybków, czasem też zostawim miksturę na pół godziny, w lodówce ale naprawde nie jest to konieczne). 

Podgrzewamy olej i olej sezamowy na patelni z grubym dnem lub woku i wrzucamy świnkę z przyprawami, robimy to w trzech turach, żeby na patelni nie było zbyt tłoczno i nadmiar płynu mógł odparować. Po wszystkim odkładamy świnkę na stronę. Na patelnie wlewamy sos sojowy i dodajemy cukier a nastepnie szpinak, lekko mieszamy, przykrywamy i zostawiamy na 2 minuty po czym  następuje powrót świnki na patelnię i posypanie ziarnami sezamu. Podajemy z białym ryżem i warzywkami. wg uznania. Bon Appetit!


Tuesday, 27 April 2010

Zielona fasolka szparagowa w slodkim sosie sezamowym (Japonia)

Składniki:

500g zielonej fasolki,

2 łyżki ziaren białego sezamy,

utarty 6cm kawałek świeżego imbiru,

1łyżka sosu sojowego,

1łyżka mirini –słodkiego wina ryżowego,może być zastąpione przez słodkie cherry,

3 łyżeczki cukru,

1łyżeczka ziaren sezamu dodatkowo

 Ugotować fasolkę w lekko osolonej wodzie ok 5min albo do miękkości. Odcedzić i wrzucić do wody z lodem. Odcedzić i odłożć. Prażyć ziarna sezamu na patelni bez oleju,  na średnim ogniu, potrząsając nieustannie patelnią. Po ok 5 min ziarna powinny się zezłocić. Utrzeć je w mozdzieżu na masę. Dodać do masy imbir, sos sojowy, mirini (cherry) i cukier. Mieszać aż cukier się rozpuści. Polać sosem fasolkę i posypać pozostałymi ziarnami sezamu, można podawać odrazu, doskonale smakuje też fasolka marynowana w sosie przez całą noc.

Oda do truskawek :)

Składniki:

80g pokruszonej bezy,

150g truskawek pokrojonych na ćwiartki,

150g malin,

cukier puder,

240ml gęstej śmietany kremówki,


Krem cukierniczy: 

150ml mleka,

100ml gęstej śmietany kremówki,

20g mąki,

15 gramów mąki kukurydzianej,

3 żółtka,

40g cukru, 

kawałeczek laski wanili.

 

Dla przyrządzenia kremu cukierniczego. Podgrzać mleko i śmietanę wraz z laską wanilli w garnku z grubym dnem aż do momentu tuż przed zagotowaniem. Odstawić. Ubić żółtka z cukrem w dużej misce i przesiewając dodać mąke i mąke kukurydzianą. Zamieszać. Wlać odrobinkę gorącego mleka ze śmietaną  cały czas miksując. Następnie wlewać  stopniowo resztę. Przelać wszystko z powrotem do garnka i podgrzewać naśrednim ogniu, mieszając łyżką, ok 3-5 min aż krem zgęstnieje i zrobi się gładki. Nie zagotować! Przenieść z powrotem do miski i ochłodzić  w tempwaturze pokojowej.

Zmiksować 50g truskawek i 50g malin z cukrem pudrem, tak żeby powstał słodki sos. 

Następną część często pomijam, jako że  uważam krem cukierniczy jest sam w sobie wystarczająco przepyszny i zwykle też nie chce mi się babrać z dodatkową (kaloryczną) śmietaną. Należy zmiksować śmietanę z 1 łyżką cukru pudru na sztywno i połączyć z kremem cukierniczym w proporcjach 0.75 śmietany na 0,25 kremu cukierniczego.

Na dnie kieliszków do wina ułożyć troszkę truskawek i malin, posypać odrobina bezy, polać odrobina kremu i następnie sosu z truskawek, warstwy powtarzać. Wierzch udekorować truskawkami i malinami. Schłodzić w lodówce. Doskonale smakuje samodzielnie, ale też z gałką lodów wanilowych posypanych tartą czekoladą.

  

Curry z Kury ze Sri Lanki

2 łyżki przyprawy gram masala,

1 łyżka proszku curry,

1 łyżka kurkumy,

0,5 łyżeczki cynamonu,

starty 3 cm kawałek imbiru,

2 posiekane ząbki czosnku,

1 posiekana drobno mała papryczka chilli bądź piri piri bądź przyprawa chilli cayene do smaku,

1 duża cebula pokrojona na piórka,

sól,

3 łyżki oleju roślinnego,

pokrojony w kostkę pomidor lub pomidorki koktajlowe,

ok 500g pokrojonej w kawałeczki piersi z kurczaka,

200ml gęstego mleka kokosowego

 

Podgrzać olej w garnku, dodać cebulę i smażyć aż się zezłoci. Dodać imbir, chilli, czosnek, i przyprawy. Mieszać przez ok 1 min, następnie dodać kurczaka i ponowniezamieszać. Gotować na średnim ogniu przez 5 min.  Zmniejszyć ogień na niewielki i wlać mleko kokosowe. Gotować przez 10 min. Dodać pomidorki oraz sól do smaku.  Zostawić na ogniu przez kolejne 5 min. Podawać z białym ryżem

Related Posts with Thumbnails