Saturday 24 March 2012

Zapiekanka z kurczaka, porow i boczku


Potrzebujemy:

300g ziemniaków, pokrojonych na cieńkie plasterki

2 duże marchewki, pokrojone na cieńkie plasterki

25g masła

100g boczku, pokrojonego na słupki

2 ząbki czosnku

1 por, posiekany na plasterki

5 gałązek świeżego tymianku, lub tymianek suszony

ok 150 g kurczaka gotowanego lub pieczonego, można wykorzystać np. resztki z rosołu

100ml bulionu z kurczaka

100g tartego sera do zapiekanek (np Gruyere lub Cheddar)



Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Pokrojone ziemniaki i marchewki wkładamy do garnka z osoloną i gotującą się wodą na 3 minuty. Odcedzamy i odkładamy do ostygnięcia.

Na patelni topimy połowę masła na niewielkim ogniu i podsmażamy boczek, aż stanie się chrupiący i lekko złocisty. Dodajemy resztę masła, czosnek, pora i tymianek. Przykrywamy patelnię i podsmażamy przez 10 min na niewielkim ogniu od czasu do czasu mieszając. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Żaroodporne naczynie smarujemy masłem (można też przygotować potrawę w indywidualnych małych żaroodpornych miseczkach). Układamy pierwszą warstwę z połowy ziemniaków, następnie marchwi i podsmażonych porów i boczku. Kolejno kurczak pokrojony na małe kawałeczki i ostatnia warstwa ziemniaków. Zalewamy bulionem i posypujemy serem i odrobiną tymianku. Pieczemy przez 20-25 min. Jeśli ser zbrązowi się zbyt szybko przykrywamy naczynie folią.



No comments:

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails