Sunday 11 March 2012

Chrupiace nalesniki z kurczakiem i grzybami w kremowym sosie

Składniki:

Oliwa/ olej do smażenia

3 szalotki, drobno posiekane

2 zmiażdżone ząbki czosnku

Świeży, bądź suszony tymianek (ok 1 -2 łyżeczki)

2 piersi kurczaka, pokrojone na 1 cm kawałki

25 g masła

200g pieczarek, pokrojonych na małe kawałki

30 g mąki

350 ml pełnego mleka

2 łyżki śmietany kremówki

Gałka muszktołowa

Skórka starta z połowy cytryny

8 naleśników

2-3 jajka, roztrzepane

Bułka tarta

Pół łyżeczki kurkumy

Sól i pieprz

Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni

Rozgrzewamy oliwę na dużej patelni na niewielkim ogniu. Podsmażamy szalotki i czosnek, ok 8-10 min, aż się zeszklą. Dodajemy kurczaka i przyprawiamy tymiankiem, solą i pieprzem, zwiększamy ogień i smażymy ok 5 minut. Przekładamy do miski.

Na patelni rozpuszczamy odrobinę masła i podsmażamy grzybki na złoto brązowo, ok 2-3 min na dużym ogniu. Przekładamy do miski z kurczakiem.

25g masła rozpuszczamy na patelni i dodajemy mąkę. Zasmażamy przez ok 2 min, na średnim ogniu, następnie ciągle mieszając dolewamy stopniowo mleka. Mieszając zagotowujemy, ok 1 min –sos powinien mieć gęstą i gładką konsystencję. Dodajemy śmietanę, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową i (opcjonalnie) skórką z cytryny. Sosem zalewamy kurczaka z grzybkami i mieszamy.

Na środek każdego naleśnika nakładamy 2-4 łyżki farszu (w zależności od wielkości naleśników), pozostawiając ok 2 cm od krawędzi. Smarujemy brzegi naleśników roztrzepanym jajkiem i składamy na połowę, przyciskając brzegi mocno do siebie.

Bułkę tartą wysypujemy na talerz. Mieszamy z łyżeczką kurkumy. Złożone na pół naleśniki smarujemy roztrzepanym jajkiem z każdej strony i obtaczamy w bułce tartej. Na patelni z rozgrzanym olejem podsmażamy naleśniki na złoto z obu stron (ok 2-3 min na dużym ogniu). Wykładamy na tackę, bądź w dużym naczyniu żaroodpornym i pieczemy ok 10 min.

Przepis na naleśniki:

250g mąki

Szczypta soli

2 duże jajka

500g pełnego mleka

Olej do smażenia

Mieszamy mąkę z solą w dużej misie, dodajemy jajka i mleko. Mieszamy aż do uzyskania głądkiej masy. Pozostawiamy na 30 min w chłodnym miejscu. Smażymy cieńkie naleśniki nadużej patelni.


No comments:

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails