Tuesday 27 April 2010

Zielona fasolka szparagowa w slodkim sosie sezamowym (Japonia)

Składniki:

500g zielonej fasolki,

2 łyżki ziaren białego sezamy,

utarty 6cm kawałek świeżego imbiru,

1łyżka sosu sojowego,

1łyżka mirini –słodkiego wina ryżowego,może być zastąpione przez słodkie cherry,

3 łyżeczki cukru,

1łyżeczka ziaren sezamu dodatkowo

 Ugotować fasolkę w lekko osolonej wodzie ok 5min albo do miękkości. Odcedzić i wrzucić do wody z lodem. Odcedzić i odłożć. Prażyć ziarna sezamu na patelni bez oleju,  na średnim ogniu, potrząsając nieustannie patelnią. Po ok 5 min ziarna powinny się zezłocić. Utrzeć je w mozdzieżu na masę. Dodać do masy imbir, sos sojowy, mirini (cherry) i cukier. Mieszać aż cukier się rozpuści. Polać sosem fasolkę i posypać pozostałymi ziarnami sezamu, można podawać odrazu, doskonale smakuje też fasolka marynowana w sosie przez całą noc.

No comments:

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails