Tuesday 27 April 2010

Oda do truskawek :)

Składniki:

80g pokruszonej bezy,

150g truskawek pokrojonych na ćwiartki,

150g malin,

cukier puder,

240ml gęstej śmietany kremówki,


Krem cukierniczy: 

150ml mleka,

100ml gęstej śmietany kremówki,

20g mąki,

15 gramów mąki kukurydzianej,

3 żółtka,

40g cukru, 

kawałeczek laski wanili.

 

Dla przyrządzenia kremu cukierniczego. Podgrzać mleko i śmietanę wraz z laską wanilli w garnku z grubym dnem aż do momentu tuż przed zagotowaniem. Odstawić. Ubić żółtka z cukrem w dużej misce i przesiewając dodać mąke i mąke kukurydzianą. Zamieszać. Wlać odrobinkę gorącego mleka ze śmietaną  cały czas miksując. Następnie wlewać  stopniowo resztę. Przelać wszystko z powrotem do garnka i podgrzewać naśrednim ogniu, mieszając łyżką, ok 3-5 min aż krem zgęstnieje i zrobi się gładki. Nie zagotować! Przenieść z powrotem do miski i ochłodzić  w tempwaturze pokojowej.

Zmiksować 50g truskawek i 50g malin z cukrem pudrem, tak żeby powstał słodki sos. 

Następną część często pomijam, jako że  uważam krem cukierniczy jest sam w sobie wystarczająco przepyszny i zwykle też nie chce mi się babrać z dodatkową (kaloryczną) śmietaną. Należy zmiksować śmietanę z 1 łyżką cukru pudru na sztywno i połączyć z kremem cukierniczym w proporcjach 0.75 śmietany na 0,25 kremu cukierniczego.

Na dnie kieliszków do wina ułożyć troszkę truskawek i malin, posypać odrobina bezy, polać odrobina kremu i następnie sosu z truskawek, warstwy powtarzać. Wierzch udekorować truskawkami i malinami. Schłodzić w lodówce. Doskonale smakuje samodzielnie, ale też z gałką lodów wanilowych posypanych tartą czekoladą.

  

No comments:

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails