Składniki:
5 łyżek oliwy z oliwek
1 duża cebula, drobno posiekana
2 duże ząbki czosnku, zmiażdżone
400g puszka pomidorków koktajlowych
Kilka gałązek świeżej bazylii, grubo siekanej
3-4 łyżki mascarpone
2-4 piersi kurczaka
Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni. Na patelni podgrzewamy 3 łyżki oliwy i na niewielkim ogniu podsmażamy czosnek i cebulę ok 8 min. Dodajemy pomidory i doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Gotujemy przez kolejne 5 min aż sos zgęstnieje. Zestawiamy z ognia i dodajemy siekaną bazylię i mascarpone.
Na dwóch łyżkach oliwy obsmażamy na złoto brązowo, przyprawionego wcześniej solą i pieprzem kurczaka. Przenosimy do naczynia żaroodpornego i zalewamy przygotowanym sosem. Pieczemy ok 30 min. Przed podaniem posypujemy świeżymi listkami bazylii.
No comments:
Post a Comment