Tuesday 27 April 2010

Curry z Kury ze Sri Lanki

2 łyżki przyprawy gram masala,

1 łyżka proszku curry,

1 łyżka kurkumy,

0,5 łyżeczki cynamonu,

starty 3 cm kawałek imbiru,

2 posiekane ząbki czosnku,

1 posiekana drobno mała papryczka chilli bądź piri piri bądź przyprawa chilli cayene do smaku,

1 duża cebula pokrojona na piórka,

sól,

3 łyżki oleju roślinnego,

pokrojony w kostkę pomidor lub pomidorki koktajlowe,

ok 500g pokrojonej w kawałeczki piersi z kurczaka,

200ml gęstego mleka kokosowego

 

Podgrzać olej w garnku, dodać cebulę i smażyć aż się zezłoci. Dodać imbir, chilli, czosnek, i przyprawy. Mieszać przez ok 1 min, następnie dodać kurczaka i ponowniezamieszać. Gotować na średnim ogniu przez 5 min.  Zmniejszyć ogień na niewielki i wlać mleko kokosowe. Gotować przez 10 min. Dodać pomidorki oraz sól do smaku.  Zostawić na ogniu przez kolejne 5 min. Podawać z białym ryżem

No comments:

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails