Friday 23 March 2012

Muffiny z biala czekolada i truskawkami

Potrzebujemy:

375g mąki ze środkiem spulchniającym

1,5 łyżeczki sody oczyszczonej

150g drobnego cukru

Szczypta soli

250g białej czekolady, posiekanej na grube kawałki

3 duże jaja

150g masła, roztopionego

200g naturalnego jogurtu

2 łyżki mleka

12 dużych truskawek

1 łyżka cukru granulowanego do posypania

Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni i wykładamy formę na 12 muffinów papierowymi osłonkami.

W dużej misce mieszamy razem mąkę, sodę, cukier, czekoladę oraz sczyptę soli. W oddzielnej misie roztrzepujemy jajka, masło, jogurt i mleko i wlewamy do misy z suchymi składnikami. Mieszamy wszystko łyżką, ważne by nie mieszać zbyt długo- tylko do momentu gdy wszystkie składniki się połączą.

Rozdzielamy część mikstury do osłonek i nadziewamy truskawkami a następnie przykrywamy truskawki dokładnie pozostałym ciastem. Posypujemy muffiny granulowanym cukrem. Pieczemy ok 20-25 min, aż się zezłocą. Zanim wyjmiemy muffiny z formy czekamy 5-10 min, aż lekko ostygną.


No comments:

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails