Potrzebujemy:
375g mąki ze środkiem spulchniającym
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
150g drobnego cukru
Szczypta soli
250g białej czekolady, posiekanej na grube kawałki
3 duże jaja
150g masła, roztopionego
200g naturalnego jogurtu
2 łyżki mleka
12 dużych truskawek
1 łyżka cukru granulowanego do posypania
Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni i wykładamy formę na 12 muffinów papierowymi osłonkami.
W dużej misce mieszamy razem mąkę, sodę, cukier, czekoladę oraz sczyptę soli. W oddzielnej misie roztrzepujemy jajka, masło, jogurt i mleko i wlewamy do misy z suchymi składnikami. Mieszamy wszystko łyżką, ważne by nie mieszać zbyt długo- tylko do momentu gdy wszystkie składniki się połączą.
Rozdzielamy część mikstury do osłonek i nadziewamy truskawkami a następnie przykrywamy truskawki dokładnie pozostałym ciastem. Posypujemy muffiny granulowanym cukrem. Pieczemy ok 20-25 min, aż się zezłocą. Zanim wyjmiemy muffiny z formy czekamy 5-10 min, aż lekko ostygną.
No comments:
Post a Comment