Sunday 25 March 2012

Paczki


Składniki:

200g białej mąki chlebowej (w PL np mąka luksusowa, powyżej 11g białka)

50g niesolonego masła, pokrojonego na kostki

7g drożdży instant lub 15g świeżych

4 łyżki cukru

1 duże jajo, roztrzepane

100ml pełnego mleka, lekko podgrzanego

Olej słonecznikowy

Dżem lub konfitury do nadziewania

Przesiewamy mąkę ze szczyptą soli do dużej misy, i ręcznie zacieramy z masłem. Dodajemy drożdże i jedną łyżkę cukru, następnie jajko i mleko, ugniatamy aż do uzyskania jednolitej masy. Na oprószonej mąką stolnicy ugniatamy ciasto przez ok 8 min. Przekładamy do lekko natłuszczonej i oprószonej mąką misy przykrywamy folią i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 1 godzinę, lub do czasu gdy ciasto podwoji swoją objętość.

Dzielimy ciasto na 12 równych kawałków i formujemy z nich kuleczki. Rozkłądamy na stolnicy w dużych odstępach przykrywamy i ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 45 min, lub do czasu gdy podwoją swoją objętość.

W garnku rozgrzewamy olej do temp 190 stopni (kostka chleba, powinna się zezłocić w ciągu 30 sekund). Smażymy pączki partiami (w zależności od wielkości garnka), przez ok 1 min z każdej strony, lub do czasu gdy staną się złociste. Odcedzamy i odsączamy na papierowych ręcznikach.

Gdy pączki są jeszcze ciepłe, nadziewamy dżemem (używając rożka cukierniczego, możemy też rożek przygotować z papieru do pieczenia). Wcześniej można wyciąć w pączku np słomką małą dziurkę, która ułatwi nadziewanie.

Polewamy ostudzone pączki lukrem lub posypujemy cukrem pudrem.

No comments:

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails