Składniki:
200g białej mąki chlebowej (w PL np mąka luksusowa, powyżej 11g białka)
50g niesolonego masła, pokrojonego na kostki
7g drożdży instant lub 15g świeżych
4 łyżki cukru
1 duże jajo, roztrzepane
100ml pełnego mleka, lekko podgrzanego
Olej słonecznikowy
Dżem lub konfitury do nadziewania
Przesiewamy mąkę ze szczyptą soli do dużej misy, i ręcznie zacieramy z masłem. Dodajemy drożdże i jedną łyżkę cukru, następnie jajko i mleko, ugniatamy aż do uzyskania jednolitej masy. Na oprószonej mąką stolnicy ugniatamy ciasto przez ok 8 min. Przekładamy do lekko natłuszczonej i oprószonej mąką misy przykrywamy folią i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 1 godzinę, lub do czasu gdy ciasto podwoji swoją objętość.
Dzielimy ciasto na 12 równych kawałków i formujemy z nich kuleczki. Rozkłądamy na stolnicy w dużych odstępach przykrywamy i ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 45 min, lub do czasu gdy podwoją swoją objętość.
W garnku rozgrzewamy olej do temp 190 stopni (kostka chleba, powinna się zezłocić w ciągu 30 sekund). Smażymy pączki partiami (w zależności od wielkości garnka), przez ok 1 min z każdej strony, lub do czasu gdy staną się złociste. Odcedzamy i odsączamy na papierowych ręcznikach.
Gdy pączki są jeszcze ciepłe, nadziewamy dżemem (używając rożka cukierniczego, możemy też rożek przygotować z papieru do pieczenia). Wcześniej można wyciąć w pączku np słomką małą dziurkę, która ułatwi nadziewanie.
Polewamy ostudzone pączki lukrem lub posypujemy cukrem pudrem.
No comments:
Post a Comment