300g małych gotowanych krewetek
100g lisci młodego szpinaku
500g srediej grubości noodli (typu shanghai, ramen itp)
1 łyżka oleju
1 duża cebula, drobno posiekana
5cm kawałek świeżego imbiru, starty
1-2 małych czerwonych papryczek chilli, bardzo drobno posiekanych
1,5 litra bulionu z kurczaka
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżeczki brązowego cukru
6 zielonych cebulek posiekanych na drobne ukośne paski
Opcjonalne dodatki do posypania gotowej zupy:
2 łyżki podsmażanego na chrupko czosnku
2 łyżki podsmażanej na chrupko cebuli
Garść kiełków fasoli
2 łyżki płatków chilli
Jeśli trzeba obieramy krewetki ze skorupek. Płukamy liście szpinaku. Noodle gotujemy 3-4 min w osolonej wodzie. Odcedzamy.
W woku lub garnku z grubym dnem podgrzewamy olej i podsmażamy na średnim ogniu cebulę ze startym imbirem przez ok 8 min, od czasu do czasu mieszając. Dodajemy posiekaną papryczkę, bulion, sos sojowy i cukier. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień i zostawiamy na 10min. 2 minuty przed końcem gotowania dodajemy krewetki i zieloną cebulkę.
Do misek rozkładamy porcje makaronu, układamy liście szpinaku i zalewamy gorącą zupą na wierzchu układając krewetki.
No comments:
Post a Comment