Sunday 25 March 2012

Singapurska zupa krewetkowa

300g małych gotowanych krewetek

100g lisci młodego szpinaku

500g srediej grubości noodli (typu shanghai, ramen itp)

1 łyżka oleju

1 duża cebula, drobno posiekana

5cm kawałek świeżego imbiru, starty

1-2 małych czerwonych papryczek chilli, bardzo drobno posiekanych

1,5 litra bulionu z kurczaka

2 łyżki sosu sojowego

2 łyżeczki brązowego cukru

6 zielonych cebulek posiekanych na drobne ukośne paski

Opcjonalne dodatki do posypania gotowej zupy:

2 łyżki podsmażanego na chrupko czosnku

2 łyżki podsmażanej na chrupko cebuli

Garść kiełków fasoli

2 łyżki płatków chilli

Jeśli trzeba obieramy krewetki ze skorupek. Płukamy liście szpinaku. Noodle gotujemy 3-4 min w osolonej wodzie. Odcedzamy.

W woku lub garnku z grubym dnem podgrzewamy olej i podsmażamy na średnim ogniu cebulę ze startym imbirem przez ok 8 min, od czasu do czasu mieszając. Dodajemy posiekaną papryczkę, bulion, sos sojowy i cukier. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień i zostawiamy na 10min. 2 minuty przed końcem gotowania dodajemy krewetki i zieloną cebulkę.

Do misek rozkładamy porcje makaronu, układamy liście szpinaku i zalewamy gorącą zupą na wierzchu układając krewetki.


No comments:

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails