Tuesday 19 July 2011

Przepis dla wyznawcow stekow, entuzjastow humusu, wielbicieli pesto, koneserow ciabatty, amatorow karmelizowanej cebuli i milosnikow mini pomidorkow

To jeden z tych przepisów do których wraca się wielokrotnie. Właściwie tylko takie tu zamieszczam, ale ten szybuje gdzieś na wyżynach rankingu na ulubioną potrawę. Dla odmiany, zdecydowanie letnie, wesołe i radosne jedzenie :) Wiem, że co człowiek, to kubki smakowe, ale myślę że naprawdę warto spróbować! My to zrobiliśmy i już nie ma odwrotu.

 

W rolach głównych

 

Stek (najleprzy fillet, ale może być też rump albo sirloin)

Ciabatta

0k. 3 łyżki pesto z bazylią

Humus do posmarowania ciabatty

3 czerwone lub białe cebule

Ząbek czosnku

Oliwa z oliwek

 

Do salsy:

Pół czerwonej cebuli, posiekanej na drobno

Ok 130 g mini pomidorków czerwonych i żółtych

½ czerwonej papryczki chilli, wypestkowanej i posiekanej na drobno

Kilka listków bazylii

 

3 cebule kroimy zgubsza i rozdrabniamy, wrzucamy do garnka/ patelni i zalewamy oliwą, tak by cebulka była w miarę w niej utopiona. Dodajemy szczyptę soli. Karmelizujemy, czyli podgrzewamy na średnim lub małym ogniu, takim by cebulka się nie zesmażyła. Około 20 min lub więcej, aż objętość cebuli zmniejszy się o ok 2/3 i nabierze ciemnego koloru, najlepiej skosztować, jest gotowa, gdy jest ciemna i bardzo słodka, w trakcie można też dodać łyżeczkę cukru. Gotową cebulkę odsączamy na papierowych ręcznikach z nadmiaru oliwy.

 

Stek przyprawiamy solą i pieprzem, a następnie smarujemy z obu stron grubą warstwą pesto. Marynujemy im dłużej tym lepiej, ja zawsze jako minimum uznaje 30 min, ale jeśli nie ma na to czasu to niech będzie to przynajmniej 10 min.

Przygotowujemy ciabattę –przekrawamy horyzontalnie i smarujemy połówki zgniecionym ząbkiem czosnku, lub wyciśniętym, jeśli ktoś lubi czosnki –my uwielbiamy ;) Skrapiamy oliwą, i możemy już teraz podgrzać chwilę w piekarniku, aż stanie się  lekko chrupka, a przed podaniem ją tylko podgrzać minutkę.

Do zrobienia salsy, siekamy drobniutko połówkę cebuli, pomidorki kroimy na ćwiartki i dodajemy posiekane chilli oraz posiekane listki bazylii. Można lekko posolić i popieprzyć

Steki smażymy najlepiej na grillu, ewentualnie na patelni, wg uznania i wg grubości steka. My lubimy średnio wysmażone więc jakieś 5 min z każdej strony. Odstawiamy steki na kolejne 5 min, jeśli podczas smażenia „straciły” trochę pesto można uzupełnić braki.


Gdy wszystko jest gotowe, podgrzewamy ciabatę w piekarniku, następnie smarujemy obficie humusem, układamy na nim karmelizowaną cebulkę, następnie pokrojony na cieniutkie plasterki stek i salsę. Smacznego!

1 comment:

Related Posts with Thumbnails