Potrzebujemy:
300g ziemniaków, pokrojonych na cieńkie plasterki
2 duże marchewki, pokrojone na cieńkie plasterki
25g masła
100g boczku, pokrojonego na słupki
2 ząbki czosnku
1 por, posiekany na plasterki
5 gałązek świeżego tymianku, lub tymianek suszony
ok 150 g kurczaka gotowanego lub pieczonego, można wykorzystać np. resztki z rosołu
100ml bulionu z kurczaka
100g tartego sera do zapiekanek (np Gruyere lub Cheddar)
Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Pokrojone ziemniaki i marchewki wkładamy do garnka z osoloną i gotującą się wodą na 3 minuty. Odcedzamy i odkładamy do ostygnięcia.
Na patelni topimy połowę masła na niewielkim ogniu i podsmażamy boczek, aż stanie się chrupiący i lekko złocisty. Dodajemy resztę masła, czosnek, pora i tymianek. Przykrywamy patelnię i podsmażamy przez 10 min na niewielkim ogniu od czasu do czasu mieszając. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Żaroodporne naczynie smarujemy masłem (można też przygotować potrawę w indywidualnych małych żaroodpornych miseczkach). Układamy pierwszą warstwę z połowy ziemniaków, następnie marchwi i podsmażonych porów i boczku. Kolejno kurczak pokrojony na małe kawałeczki i ostatnia warstwa ziemniaków. Zalewamy bulionem i posypujemy serem i odrobiną tymianku. Pieczemy przez 20-25 min. Jeśli ser zbrązowi się zbyt szybko przykrywamy naczynie folią.
No comments:
Post a Comment