2 puszki białego mięsa kraba (500g)
2 łyżki majonezu
1 łyżeczka pasty wasabi
1 łyżeczka oleju sezamowego
¼ główki sałaty lodowej, lub małą główka sałaty rzymskiej
6-8 tortilli
2 duże dojrzałe awokado
Sok z limonki, bądź cytryny
Sól i pieprz
Mięso kraba rozdrabniamy widelcem w dużej misie, dodajemy majonez, wasabi, olej sezamowy i mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Sałatę zgrubsza siekamy. Wzdłuż tortilli, ale nie w połowie, lecz blizej brzegu, układamy 2-3 łyżki przygotowanego mięsa krabowego, tworząc pasek szerokości 2-3cm. Awokado przekrawamy na pół i wyjmujemy pestkę, używając dużej łyżki wyskrobujemy kawałki owocu i układamy na mięsie. Następnie nakładamy garść posiekanej sałaty i skrapiamy sokiem z limonki. Ściśle zwijamy tortille, jeśli rozwijają się, można użyć odrobiny majonezu by ją zlepić. Używając bardzo ostrego noża kroimy rolkę ukośnie na 3-4 części. To samo powtarzamy z wszystkimi tortillami. Najlepiej smakują na zimno, świeżo wyjęte z lodówki.
No comments:
Post a Comment