Sałatka powstała pewnego leniwego, acz natchnionego sobotniego popołudnia jako mix dwóch przepisów i szczypty inwencji własnej.
W rolach głównych:
225g sera halloumi (bądź dwa razy tyle... )
1 mała czerwona cebula
1 żółta papryka
Spora garść czarnych oliwek
1 średnia oberżyna
1 duża cukinia
3-4 ząbki czosnku vanilla
1 łyżeczka suszonego oregano,
250g pomidorków koktajlowych (pomodorino)
300g tortelloni nadziewanego kilkoma serami (np. edam, ricotta, emmentaler, grana padano, gorgonzola)
Oliwa z oliwek
Kilka gałązek świeżej bazylii do przybrania
Sól
Oberżyne kroimy na krążki, krążki kroimy na ćwiartki, układamy warstami w żaroodpornym naczyniu razem z pomidorkami posypujemy świeżo zmieloną solą, oregano i polewamy odrbiną oliwy. Skrapiamy sokiem z cytryny. Dodajemy ząbki czosnku, wystarczy je tylko zmiażdżyć nie trzeba obierać łupinek. Pieczemy w 200C ok 20-30 min, bądź do czasu gdy oberżyna będzie miękka a pomidorki popękają.
Cukinie kroimy na skośne talaki , z papryki usuwamy gniazdo nasienne, i kroimy na długie paski, cebulkę na ćwiartki. Wszystko lekko opruszamy solą i grilujemy bądź pieczemy wszystko ok 10-15 min.Halloumi kroimy na 1 cm kawałki i smażymy na patelni z niewielką ilością oliwy aż nabierze złotego koloru. (Ok. 1 min z każdej strony).Gotujemy tortelloni wg przepisu. Zwykle wrzuca sie je na 3-4 min na osoloną wode z kroplą oliwy. Odsączamy.
Wszystkie składniki łączymy na dużym półmisku, dodajemy oliwki i przybieramy listkami bazylii. Skrapiamy łyżką oliwy. Pyszne na ciepło i na zimno, świetnie się sprawdza jako danie obiadowe, czy dodatek. Z podanej ilości składników wychodzi spora porcja na ok. 4 osoby. Bon appetit!
No comments:
Post a Comment