Sunday, 9 May 2010

Srodziemnomorska salatka z serem halloumi

Sałatka powstała pewnego leniwego, acz natchnionego sobotniego popołudnia jako mix dwóch przepisów i szczypty inwencji własnej.


W rolach głównych:

225g sera halloumi (bądź dwa razy tyle... )

1 mała czerwona cebula

1 żółta papryka

Spora garść czarnych oliwek

1 średnia oberżyna

1 duża cukinia

3-4 ząbki czosnku vanilla

1 łyżeczka suszonego oregano,

250g pomidorków koktajlowych (pomodorino)

 300g  tortelloni nadziewanego kilkoma serami (np. edam, ricotta, emmentaler,  grana padano, gorgonzola)

Oliwa z oliwek

Kilka gałązek świeżej bazylii do przybrania

Sól

Opcjonalnie: 1 łyżka soku z cytryny i łyżeczka startej skórki cytrynowej


Oberżyne  kroimy na krążki, krążki kroimy na ćwiartki, układamy warstami w żaroodpornym naczyniu razem z pomidorkami posypujemy świeżo zmieloną solą, oregano i polewamy odrbiną oliwy. Skrapiamy sokiem z cytryny. Dodajemy ząbki czosnku, wystarczy je tylko zmiażdżyć nie trzeba obierać łupinek.  Pieczemy w 200C ok 20-30 min, bądź do czasu gdy oberżyna będzie miękka a pomidorki popękają.

Cukinie kroimy na skośne talaki , z papryki usuwamy gniazdo nasienne, i kroimy na długie paski, cebulkę na ćwiartki. Wszystko lekko opruszamy solą i grilujemy bądź pieczemy wszystko ok 10-15 min.Halloumi kroimy na 1 cm kawałki i smażymy na patelni z niewielką ilością oliwy aż nabierze  złotego koloru. (Ok. 1 min z każdej strony).Gotujemy tortelloni wg przepisu. Zwykle wrzuca sie je na 3-4 min na osoloną wode z kroplą oliwy. Odsączamy.

Wszystkie składniki łączymy na dużym półmisku, dodajemy oliwki i przybieramy listkami bazylii. Skrapiamy łyżką oliwy. Pyszne na ciepło i na zimno, świetnie się sprawdza jako danie obiadowe, czy dodatek. Z podanej ilości składników wychodzi spora porcja na ok. 4 osoby. Bon appetit!

No comments:

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails