Sunday 25 July 2010

Kurczak w sosie pesto


Składniki:

3 łyżki oliwy

1 duża cebula, pokrojona na piórka

200 g wędzonego boczku (w plasterkach)

1 czerwona papryka, pokrojona

3-4 piersi kurczaka, pokrojony w duże kawałki

200g szpinaku

250g pomidorków koktajlowych

100 ml gestej (słodkiej) śmietany

3 łyżki świeżego pesto z bazylią (lub więcej wedle uznania)

Kilka świeżych liści bazylii do przybrania  

 

W szerokiej patelni podgrzewamy 1 łyżkę oliwy i wrzucamy cebulkę na ok 5 minut. Gdy cebulka się zeszkli dodajemy boczek i paprykę. Smażymy do momentu gdy bekon zrobi się chrupki. Przekładamy wszystko do miseczki.Na patelnie wrzucamy kurczaka i skrapiamy pozostałymi 2 łyżkami oliwy, solimy i pieprzymy. Smażymy do momentu gdy kurczak się zezłoci. Dodajemy cebulkę paprykę i boczek a następnie wypłukane liście szpinaku i przekrojone na połówki pomidorki. Mieszamy dużą łyżką do momentu gdy szpinak będzie gotowy (ok 3 min). Wlewamy śmietanę i sos pesto. Mieszamy by smaki się połączyły i podgrzewamy. Można doprawić do smaku solą i pieprzem. Podajemyprzybrane listkami bazylii i skropione dodakową łyżeczką pesto.


No comments:

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails