Kolejny prosty, tradycyjny wytwór na mojej japońskiej liście. Coś zupełnie innego niż tłuczone kartofle ze śmietanką, cebulką i masełkiem. Jeśli można się o ziemniakach wyrażać w bardziej subtelnch kategoriach, to te sa właśnie takie - lekkie i zwiewne.
Składniki:
15 ml oleju sezamowego
1 cebula, drobno posiekana
1 kg młodych ziemniaczków
200 ml wywaru dashi, bądź 200 ml wody + 1 łyżeczka granulków dashi
3 łyzki sosu sojowego
W dużej głębokiej patelni/ woku podgrzewamy olej sezamowy, wrzucamy poszatkowaną cebulkę a po 30 sekundach ziemniaczki (opłukane i nie obrane). Po 2 minutach zalewamy wywarem dashi i sosem sojowym, zmniejszamy ogień na mały, przykrywamy i gotujemy ok 15 min, co 5 min mieszając ziemniaczki. Po 15 min odkrywamy patelnie i przez 5 min redukujemy sos. Podajemy w głębokiej misce zalane sosem.
No comments:
Post a Comment