Friday 22 October 2010

Krotka wycieczka do Chin, czyli kurczak w migdalach.

250 ml oleju (kubek)

125g obranych migdałów

1 łyżka stołowa sosu sojowego

4 łyżeczki mąki kukurydzianej

300 g piersi kurczaka, pociętej w paski

1 średnia cebula, posiekana na piórka

1 łodyga selera naciowego pocięta w ukośne paseczki

50 g zielonej fasolki

60 g pędów bambusa z puszki

2 cm kawałek świeżego imbiru, utarty

3 łyżki bulionu z kurczaka

2 łyżki Chińskiego wina ryżowego, lub sherry

2 łyżki wody

1 łyżeczka oleju sezamowego

Sól

Pieprz

 

Podgrzewamy olej w małym garnku i smażymy migdały przez około minutę, aż się zezłocą. Wyjmujemy i odsączamy je na papierowym ręczniku. Olej zostawiamy na później.

Łączymy sos sojowy, i 2 łyżeczki mąki kukurydzianej w dużej misce, dodajemy kawałki kurczaka i mieszamy aż całe będą pokryte w sosie. Odstawiamy na 5 minut.

Na patelni lub w woku podgrzewamy 3 łyżki oleju z migdałów. Podsmażamy kurczaka na dużym ogniu przez ok 2 minuty. Wyjmujemy i odkładamy kurczaka na boczek.

Jeśli trzeba dolewamy oleju do woka i smażymy cebulę i selera przez 4 minuty. Dorzucamy fasolkę (ja zawsze wcześniej ją gotuje w osolonej wodzie przez 10 minut), bambusa i imbir i smażymy przez kolejną minutę ciągle mieszając.

Następnie do woka dolewamy bulion, wodę, wino ryżowe lub sherry oraz olej sezamowy. Przykrywamy i gotujemy przez ok 1 min

Pozostałe 2 łyżeczki mąki kukurydzianej łączymy z 1 łyżką wody i mieszamy aż znikną grudki. Dolewamy do sosu w woku, mieszamy i zagotowujemy.

Wrzucamy do woka kurczaka i migdały. Mieszając podgrzewamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Podajemy z ryżem, noodlami bądź makaronem.


No comments:

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails