250 ml oleju (kubek)
125g obranych migdałów
1 łyżka stołowa sosu sojowego
4 łyżeczki mąki kukurydzianej
300 g piersi kurczaka, pociętej w paski
1 średnia cebula, posiekana na piórka
1 łodyga selera naciowego pocięta w ukośne paseczki
50 g zielonej fasolki
60 g pędów bambusa z puszki
2 cm kawałek świeżego imbiru, utarty
3 łyżki bulionu z kurczaka
2 łyżki Chińskiego wina ryżowego, lub sherry
2 łyżki wody
1 łyżeczka oleju sezamowego
Sól
Pieprz
Podgrzewamy olej w małym garnku i smażymy migdały przez około minutę, aż się zezłocą. Wyjmujemy i odsączamy je na papierowym ręczniku. Olej zostawiamy na później.
Łączymy sos sojowy, i 2 łyżeczki mąki kukurydzianej w dużej misce, dodajemy kawałki kurczaka i mieszamy aż całe będą pokryte w sosie. Odstawiamy na 5 minut.
Na patelni lub w woku podgrzewamy 3 łyżki oleju z migdałów. Podsmażamy kurczaka na dużym ogniu przez ok 2 minuty. Wyjmujemy i odkładamy kurczaka na boczek.
Jeśli trzeba dolewamy oleju do woka i smażymy cebulę i selera przez 4 minuty. Dorzucamy fasolkę (ja zawsze wcześniej ją gotuje w osolonej wodzie przez 10 minut), bambusa i imbir i smażymy przez kolejną minutę ciągle mieszając.
Następnie do woka dolewamy bulion, wodę, wino ryżowe lub sherry oraz olej sezamowy. Przykrywamy i gotujemy przez ok 1 min
Pozostałe 2 łyżeczki mąki kukurydzianej łączymy z 1 łyżką wody i mieszamy aż znikną grudki. Dolewamy do sosu w woku, mieszamy i zagotowujemy.
Wrzucamy do woka kurczaka i migdały. Mieszając podgrzewamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Podajemy z ryżem, noodlami bądź makaronem.
No comments:
Post a Comment