Monday 26 April 2010

Stek w marynacie z prazonych ziaren sezamu (Japonia)


 2 łyżeczki białych ziaren sezamu,

1zmiażdżony ząbek czosnku,

utarty 3 cm kawałek świeżego imbiru,

1 łyżka sake,

1 łyżka cukru,

500g grubych steków  z polędwicy,

3 zielone cebulki.


Sos wersja uproszczona : 

125ml sosu sojowego,

4 cm kawałek świeżego imbiru

W wersji zaawansowanej dodajemy jeszcze, 2 łyżki wody,  2 łyżeczi japońskich granulków dashi  oraz 5 łyżeczek shichimi togarashi, czyli japońskiej mieszanki przypraw

 

Prażymy ziarna sezamu na patelni bez oleju, około 2 minut na niewielkim ogniu, cały czas potrząsając  patelnią i uważajac by sie nie przypaliły o co bardzo łatwo. Gdy ziarenka się zezłocą szybko zejmujemy z ognia. Następnie miażdżymy w moździeżu. Masa jest gotowa gotowa gdy ziarenka staną się lekko oleiste i będą przyklejać się do siebie. Masę sezamową, imbir, czosnek, sos sojowy, sake i cukier łączymy w misce i mieszamy aż rozpsici się cukier. Przygotowaną marynatą zalewamy steki i wkładamy do lodówki na 30 min.

Aby przygotować sosik wystarczy imbir pokroic na cieniutenkie długie plasterki i zalać sosem sojowym, można dodać pół łyżeczki masy seazamowej.

Zieloną cebulkę  kroimy wzdłóż na cieńkie ok 4 cm słupki. Wrzucamy je do miseczki z zimną wodą z lodem i zostawiamy do czasu gdy paseczki skręcą się w małe ‘ślimaczki’. Odcedzamy.  Steki po zamarynowaniu, lekko smarujemy olejem i smażymy/ pieczemy na grliu ok 4-6 min z każdej strony (w zależności od grubości steków).  Naszym zdaniem najlepiej wypadają średnio wypieczone. Odstawiamy steki na 5 min ay wypoczęły a następnie kroimy na paski. Układamy steki na tależu polewamy odrobina sosiku, przybieramy cebulką i podajemy z pozostałym sosikiem i białym ryżem.


No comments:

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails