Ciasto na tartę, jak w przepisie:
Masa migdałowa:
100g drobno mielonego cukru (caster sugar)
80g niesolonego masła w temperaturze pokojowej
50g mąki
150g mielonych migdałów
2 duże jaja
1 łyżeczka ekstraktu migdałowego/ lub esencji migdałowej
Ok. 110 g dżemu truskawkowego
50g płatków migdałowych.
Przygotowujemy ciasto na tartę, pieczemy i studzimy. Piekarnik zostawiamy nagrzany do 170 stopni.
Masa migdałowa: cukier, mąkę, mielone migdały, jaja i ekstrakt migdałowy mieszamy mikserem na jednolitą masę. Wystudzone ciasto smarujemy dżemem truskawkowym, a następnie wykładamy na nie masę migdałową i wyrównujemy. Pieczemy ok 30 min. Wyjmujemy z piekarnika, posypujemy płatkami migdałowymi i pieczemy ponownie, aż migdały nabiorą złotego koloru. Studzimy
Zamiast płatków migdałów, wierzch tarty można polać gęstym lukrem i ozdobić drylowanymi wisieńkami.
Mmm, truskawki i migdały, w tarcie! Piękna i na bank pyszna tarta. Bardzo elegancka.
ReplyDelete